Cirkusskola i Svartå

Cirkusskola i Svartå

19.05.2022 / Hanna Rönnblom

Hela Svartå skola har jobbat med cirkus på måndagar. Cirkusskolan avslutas med en cirkusföreställning på våravslutningen. Vi lär oss cirkuskonster och vår kropp blir starkare. Vi lär känna oss själva bättre, men även de andra i klassen. Vi tränar samarbete då vi gör konster tillsammans. Vi gör människopyramider och tunnlar som andra kryper genom. Då vi gör konster med fallskärm är det viktigt att alla är med och samarbetar. Det är roligt att lära sig cirkuskonster och det blir roligt att ha föreställning för föräldrarna. Barbara som håller cirkusskolan är snäll och hjälpsam. Vi har lärt oss finska och engelska med Barbara. I den nya gymnastiksalen i Askers kommer vi att ha mycket mera utrymme för cirkus. Hurdana cirkuskonster tycker du om?

Åk 1-2 är djur i cirkusföreställningen.


28.04.2022 / Hanna Rönnblom

Igår fick de vuxna som kommer att jobba i Askers gå in och titta hur där ser ut. Vi fick idag se på foton därifrån. ”Det är kanske det finaste som finns”, sade Lucas då han såg fotona. ”Det ser fint och modernt ut”, menade Ida. Mimosa tyckte att det ser jätte-fint ut för det är så modernt. Rektorn sade att Askers var alldeles underbart. Nu väntar vi alla ivrigt på att få börja där på hösten. Gymnastiksalen, slöjdsalen och musiksalen är moderna och där kommer vi att få jobba på nya och inlärningsrika sätt! Hur tycker du att det ser ut i gymnastiksalen?

Gymnastiksalen i Askers är snart färdig.


21.04.2022 / Hanna Rönnblom

Vi brukar jobba med våra styrkor. Vi i årskurs två har bland annat styrkorna nyfikenhet, rättvisa, empati, uthållighet, kreativitet, hopp, förmåga att arbeta i grupp och lärandets glädje. Vi tänker på våra styrkor varje dag och funderar på vilka styrkor vi använt under dagen. Styrkorna har gjort att vi kommer ihåg saker bättre, att vi jobbar bättre och att vi vill jobba mera. Vi har funderat på styrkorna tillsammans med våra föräldrar, vi har ritat en styrkehand och i slutet av skoldagen lägger vi ärtor i styrkeburkar. Flytten till Askers känns spännande och pirrig. Vi kan ta hjälp av våra styrkor vid flytten. Till exempel styrkan rättvisa kan göra så att vi bättre kan dela på saker med andra barn i Askers. Uthållighet gör att vi inte genast ger upp om något inte känns bra. Genom empati kan vi hjälpa varandra och med kreativitet kan vi lösa problem. Nyfikenhet gör att vi vill lära oss nytt och då glömmer vi att det känns pirrigt. Vilka styrkor har du?

Styrkor vi kan ta hjälp av vid flytten till Askers

31.03.2022 / Hanna Rönnblom

Nästa vecka har vi tema-vecka tillsammans med Mustion koulu. Temat är Vårt Svartå- Meidän Mustio. Alla klasser kommer att träffa motsvarande årskurs i Mustion koulu varje dag under veckan. Vi kommer att träffa åk 1-2 i deras skola, i vår skola eller ute i byn. Vi ska studera hus som finns i närheten av våra skolor. Här i Svartå har det funnits banker och olika butiker, t.o.m. en leksaksbutik! Vi ska fota byggnader och bygga dem i kartong. Vi ska skriva fakta som vi får veta om huset. Tillsammans med barnen från Mustio ska vi leka och ha samarbetsövningar för att lära känna varandra. Vi lär oss mera finska och de lär sig mera svenska. Det ska bli roligt! Vi är nyfikna på barnen i Mustio och ivriga då vi ska få leka på deras gård. Hur tror du att vår tema-vecka blir?

Askers är en ny byggnad i Svartå. Nästa vecka ska vi bekanta oss med äldre byggnader.


17.03.2022 / Hanna Rönnblom

I Askers kommer vi att ha en del av lektionerna tillsammans med Mustion koulu. Musiklektionerna ska vi ha tillsammans. De av oss som inte kan finska får då öva och lära sig mycket. Samma sak för de elever från Mustion koulu som inte kan svenska. Det känns spännande! Vi tror att vi kommer att lära oss mera finska då vi sjunger och spelar på finska. Vi kan få många nya kompisar. Vi har redan kompisar i Mustion koulu men vi förstår inte alltid vad de säger. På musiklektionerna vill vi sjunga, ha musiklekar och spela på instrument. Det är roligt att musicera tillsammans. Vår musiklärare är snäll och rolig. Hon kan spela på många instrument och hon sjunger fint.

Hur tror du musiklektionerna blir då vi musicerar på båda språken?

Här kommer vi att leka på både svenska och finska.

4.03.2022 / Hanna Rönnblom

Nu går klockorna på uteväggen i Askers. Tiden går fram och det betyder av vår flytt till Askers närmar sig. I Askers är gymnastiksalen stor. Där kan man springa runt och ha roligt. Det kommer att kännas som om vi skulle vara ute på en stor plan. Då kan vi spela innebandy, handboll, fotboll och korgboll. Matsalen kommer också att vara större än den matsal vi har nu. Vi kommer att äta tillsammans med elever från Mustion koulu. Vi ska också ha gymnastik tillsammans ibland. I gymnastiksalen kan vi ha fester dit också föräldrar får komma. Hur tror du att gymnastiksalen och matsalen kommer att se ut?

Gymnastiksalen i Askers.


7.02.2022 / Hanna Rönnblom

Vi har inte bloggat på en tid eftersom många varit borta från skolan. Det har varit mycket Corona-smitta i vår skola. Coronan är tråkig och det var inte roligt att vara sjuk. Corona-testet kändes konstigt och obehagligt. Det var bra då vi fick träffa vår lärare på distans så att vi fick hjälp med våra skoluppgifter. Vi vill att Coronan ska försvinna från hela världen! Nästa höst då vi börjar i Askers hoppas vi verkligen att Coronan är borta. Tror du att Coronan är borta på hösten?

Vi hoppas få vara utan Corona då vi börjar i Askers.

14.01.2022 / Hanna Rönnblom

På Askers gård finns redan en stor klätterställning. Vi tycker den ser ut som ett slott. På gården finns också drakar man kan gunga på och vanlig gungor. Det finns ett staket som går runt gården. Det byggs ett uteförråd. Askers börjar se färdigt ut utanpå, men det är inte färdigt inne. Askers ser fint ut. Det liknar ett vanligt hus som man bor i. Här på gamla skolans gård har vi nu ett flak. Dit samlas söndriga och oanvändbara saker från vinden och källaren. Hela huset ska tömmas då vi flyttar. Hur tycker du att det börjar se ut i Askers?

Fina saker på gården i Askers.


9.12.2021 / Hanna Rönnblom

Idag träffas vuxna för att diskutera vilken typ av it-utrustning som skaffas till Askers. Vi har idag lärt oss att it är en förkortning av informationsteknologi. Det använder vi oss redan mycket av i årskurs 2. Vi jobbar dagligen med lärplatta och lär oss att använda den till olika saker. Vi spelar inlärningsspel, fotar, kodar och gör tankekartor. Vi har digitala portfolion och skriver olika typer av texter. Vi tittar på bilder och filmer av vilka vi lär oss saker. Dessutom kan vi själva skapa bilder och filmer.

I klassrummet behövs förutom lärplattor större skärmar som lärarna kan använda då de undervisar. Det behövs också ett fungerande internet. Det är viktigt att lärarna är bra på it och att de kan lära ut det åt oss. Vad tycker du att skolan ska lära oss om informationsteknologi?

I årskurs 2 jobbar vi dagligen med lärplatta.

3.12.2021 / Hanna Rönnblom

Då vi flyttar till Askers kommer förskolan att vara en hel del med oss i skolan. Det är spännande. Då får de som har syskon eller vänner i förskolan träffa dem ofta. Förskolebarnen kommer att lära sig mycket och sen då de börjar skolan kan de redan en hel del. Skolbarnen kan jobba tillsammans med förskolebarnen och hjälpa dem. De lär sig skolans regler och många nya saker. Då förskolebarnen tittar hur skolbarnen jobbar lär de sig hur man är i skolan. De förstår hur det är att gå i skola. Förskolebarnen får annorlunda uppgifter än skolbarnen. De orkar inte jobba lika långa stunder och de kanske inte ännu kan läsa, skriva eller räkna. Vi ska lära och hjälpa förskolebarnen. Hur tror du det kommer att bli då förskolebarnen är oftare med årskurs 1 och 2?

Förskolebarnen är redan detta läsår med åk 1-2 en gång i veckan.


26.11.2021 / Hanna Rönnblom

De vuxna som kommer att jobba tillsammans i Askers träffades i veckan för att fundera på hur de ska få alla barn och vuxna att trivas i Askers. Vi har funderat på hur en bra lärare är och hur den kan få oss att trivas. Det viktigaste är att lärare är snälla och inte skriker. En bra lärare hjälper alla och ser till att det är arbetsro, samt att alla barn är snälla mot varandra. Men, barnen har också själva ansvar för att ge arbetsro och vara snälla. Det ska både lärare och föräldrar lära dem. En bra lärare lär ut nya saker och sedan får vi jobba med dem på olika sätt. Vi kan lära oss genom att läsa och att skriva, både för hand och på pekplatta. Vi kan räkna i boken, på pekplatta, i spel och på olika papper. Vi kan också fota och filma olika saker t.ex. i naturen och trafiken, titta på film, göra tankekartor, lyssna på musik och rita.

Hurdan tycker du att en bra lärare är?


18.11.2021 / Hanna Rönnblom

Vi börjar i Askers på hösten då vi går i trean. I Askers kommer vi att vara en hel del med eleverna från Mustion koulu. Då vi har lektioner i finska kan elever från Mustio vara med och lära oss finska. Och då de har lektioner i svenska kan vi lära dem. Vi kan vara tillsammans på gymnastiken eller åka till simhallen samtidigt. Vi kan delvis ha gemensamma musik-, bildkonst- och slöjdlektioner. Tema-dagar med olika innehåll, som t.ex. matematik, skulle vara roliga att dela med Mustion koulu. Då kunde vi ha utelekar, tipsrundor, pyssel och spel. Det känns kiva, roligt och spännande att vi snart får träffa nya barn och får nya kompisar. Har du bra idéer för vad Svartå skola och Mustion koulu kunde göra tillsammans?

I Askers finns det möjlighet för rikligt samarbete över språkgränserna.


8.11.2021 / Hanna Rönnblom

Vi väntar på den nya skolgården i Askers. Där kommer det att finnas många nya och roliga saker. Dit kommer gungor och klätterställningar. Vi kan få stora muskler för dit kommer ett utegym. Om man vill spela bollspel kan man göra det i multiarenan. Vi kommer att ha många olika saker vi kan göra ute. Ibland måste vi vänta på tur och då är det viktigt att vi väntar lungt och inte säger fult. Alla ska leka försiktigt så att ingen stöter sig och vi ska vara snälla så att alla har roligt. Om vi ser att någon är ledsen eller ensam frågar vi om hen vill komma med i leken. De vuxna ska se efter så att alla har det bra.

Vad skulle du göra så att du och alla andra har det bra på gården i Askers?

Askers och den nya gården tar form.


28.10.2021 / Hanna Rönnblom

I Askers kommer många barn i olika åldrar och med olika språk att mötas. Det känns konstigt och jätte-roligt att vi kommer att se dagisbarnen så ofta. Det är kiva att barnen från Mustion koulu kommer att vara där. Vi känner redan några från Mustion koulu och i Askers får vi lära känna fler. Det känns spännande och bra! De finskspråkiga barnen kan lära oss finska och vi kan lära dem svenska. Vi kan också prata engelska med varandra. Alla barn ska vara snälla med varandra och hjälpa andra. Vuxna ska se till att ingen bråkar. De vuxna kan ordna så att svenska och finska barn kan jobba och leka tillsammans. Hur tror du att det kommer att kännas med nya kompisar i Askers?

Här kommer barn i olika åldrar och med olika språk att mötas.

15.10.2021 / Hanna Rönnblom

Detta läsår är det vi i åk 2 som skriver blogg om vår nya skola. Svartå skola kommer att flytta till Askers nästa höst. Det känns roligt, spännande och ovanligt. Alla barn i skolan kommer att jobba i samma rum. Golvet kommer att vara mjukt och vi kommer inte att ha skor inomhus. Golvet gör att det blir tystare i skolan. Det kommer att finnas olika ställen där man kan jobba t.ex. runda bord, mjuka dynor och sköna stolar. Då vi är i samma rum kan de äldre barnen hjälpa de yngre och de yngre barnen kan ta modell av de äldre.

Vi fick idag se hurdana färger det kommer att vara inne i Askers. Det blir natur- och pastellfärger som känns lugna och fina. Hur tror du det blir med mjukt golv i klassrummet?

Bild på nya skolbyggnaden i byggnadsskede.
Bygget framskrider enligt tidtabell.


27.05.2021 / Hanna Rönnblom

Med på bilden är nästan alla som varit med och skriva bloggen. Det här är sista inlägget för det här läsåret för snart har vi sommarlov! Vi ska simma, spela bordsspel, äta glass, sola, åka till stugan, åka båt, vara med vänner, vara ute, hoppa på trampolinen och övernatta hos kompisar. Sen i augusti blir det spännande igen då skolan börjar. En del av oss börjar i ny klass och det kommer nya elever och lärare till skolan. Men, snart ska vi njuta av sommarlovet för det tycker vår rektor att vi är värda. Vad ska du göra på sommaren?

Bloggare i Svartå skola: Elvira, Ella, Saga, Emma, Victor, Ellinor, Amanda och Helmi.

20.05.2021 / Hanna Rönnblom

Vi har idag fotat den blivande gymnastiksalen utifrån. Den kommer att bli stor. Fönstren är högt uppe så att de inte söndras av bollar eller liknande. Vi tror att gymnastiksalen blir fin! Där finns troligen ribbstolar, ringar, rep, korgbollsställningar och ett förråd med olika redskap. I förrådet finns det antagligen madrasser, många olika bollar, koner, västar, trampolin, hopprep, plint, innebandyklubbor och mål. Vi tycker om att leka Gorillan på gymnastiklektionerna. Gorillan är en lek där man inte får röra golvet, istället rör man sig på olika saker som madrasser, bänkar och plintar. Man kan ta sig över golvet genom att hänga i rep eller ringar. En elev är en gorilla som jagar och tar fast de andra. Vi gillar också koddboll, att hoppa hopprep, Kinamuren och innebandy.

Vad tycker du om att göra på gymnastiken?

Gymnastiksalen i Askers.


6.05.2021 / Hanna Rönnblom

Bygget går framåt och byggnaden har delvis fått tak. Vi har idag sett ritningar på hur gården vid Askers kommer att se ut. Gården är indelad i en större gård för skolbarnen och två mindre gårdar för barnen i förskola och daghem. På skolgården kommer det bland annat att finnas klätterställningar, utegym, olika gungor, balansbräda, korgbollsställningar och en multi-arena. Dit kommer också olika träd och planteringar. Vi hoppas att det kommer ett staket vid dagisbarnens gård för den ligger nära vägen. Cyklarna ska parkeras på ett visst ställe. Gården ser ut att bli fin. Tycker du att de här planerna för skolgården är bra?

Ritningarna för gården vid Askers visar att det blir en fin gård med många möjligheter till roliga aktiviteter.

29.04.2021 / Hanna Rönnblom

Vi har idag fått se ritningar på hur Askers kommer att se ut inifrån. Askers blir stort och där är jätte-många olika rum. Det blir en cool byggnad. Finska och svenska skolans utrymmen är väldigt nära varandra med endast en korridor mellan klassrummen. Vi kommer att ha slöjd, musik, gymnastik och möjligen bildkonst i andra rum än i vårt stora klassrum. Det blir roligt! Det blir också ett mindre grupprum intill klassrummet. Dessutom kan man jobba i biblioteket, matsalen och i korridorerna. Gymnastiksalen blir mycket större än den vi har nu.

Hur tror du att rummen i Askers kommer att se ut? Skulle du vilja gå i skola där?

I Askers kommer den finska och svenska skolan att vara bredvid varandra.


22.04.2021 / Hanna Rönnblom

De första väggarna har satts upp till Askers. Än så länge är väggarna grå och tråkiga. I väggarna finns många hål. Men, vi har fått se bilder på hur Askers kommer att se ut då det är färdigt. Det blir fint! Och vi tycker det blir just så som vi redan tidigare tänkte och skrev. Det känns bra! Det ser mera ut som ett hem än en skola. Det blir hemtrevligt och stort. Gården blir också fin. Hur tror du att Askers kommer att se ut då det är färdigt?

De första väggarna till hemtrevliga Askers.


15.04.2021 / Hanna Rönnblom

Det är bra att det kommer ett bibliotek till Askers. Vi önskar att dit kommer många böcker, säckstolar, filtar, soffor, dynor och bord att sitta vid. Böckerna ska vara varierande; kapitelböcker, faktaböcker, sagoböcker och bilderböcker. Vi vill också läsa tidningar. Det skulle vara roligt med olika bräd- och kortspel samt pysselmaterial. Vi kan vara i biblioteket både under och efter skoldagen. Vad tycker du det ska finnas i biblioteket i Askers?

Är det kanske just här som biblioteket i Askers kommer att vara?


8.04.2021 / Hanna Rönnblom

På bygget har det kommit till mera och man börjar se hur stor byggnaden kommer att bli. I Askers kommer vi att prata och höra både svenska och finska. De barn som inte pratar finska hemma kan lära sig finska genom att prata, spela och leka med finskspråkiga barn. Alla kanske inte genast vågar prata finska så det skulle vara bra att först ha aktiviteter, som vuxna drar, så att alla lär känna varandra. Vi kan spela fotboll, ha muntliga lekar och gissningslekar tillsammans. På eftermiddagarna kan vi ha gemensamma klubbar. Då vi lärt känna varandra kan vi hälsa på i varandras klasser. De finskspråkiga barnen kan lära oss finska och vi kan lära dem svenska.

Hurdana aktiviteter tycker du skulle vara bra för att finska och svenska elever ska lära känna varandra?

Här byggs Askers – centret med verksamhet på både svenska och finska.


1.04.2021 / Hanna Rönnblom

Idag har eleverna påsklov, men jag kan inte låta bli att skriva blogg då jag åker förbi bygget och ser hur det framskrider. Tänk om drygt ett år är det dags att flytta in i det nya verksamhetscentret. Jag har stora förväntningar. För barnens del ser jag en trygg plats, som de blir bekanta med redan då de besöker rådgivningen tillsammans med sina föräldrar. De känner till Askers då de börjar i daghemmet och i förskoleåldern är de redan delvis med i skolans aktiviteter. Då barnen börjar skolan har de alla tidigare trygga vuxna kvar i samma byggnad och de är redan vana med både utrymmena och skolpersonalen. Efter årskurs 6 har de unga möjlighet att komma till ungdomsgården och biblioteket i Askers där de kan vända sig till vuxna som de känt sedan tidig ålder. Samarbetet med det finskspråkiga daghemmet och Mustion koulu kommer att ge barnen möjlighet till nya vänner och att lära sig finska på ett naturligt sätt. För oss pedagoger ger verksamhetscentret en möjlighet till utveckling och att ta vara på varandras styrkor. Vi kan stödja varandra över språkgränserna i arbetet med att fostra och undervisa barnen. Jag har stora förhoppningar för att även vårdnadshavarna ska känna sig som en del av Askers eftersom de kommer att vara där med sina barn ända sedan barnen är små. Man brukar säga att det krävs en by till att fostra ett barn. Här finns det alla möjligheter till samarbete mellan vuxna för att se till det bästa för byns barn. Vad tycker du?

Här kommer Askers, för alla barn i byn.


25.03.2021 / Hanna Rönnblom

Det har kommit många nya saker till bygget, bland annat en del av ett hus och grundstenar. Snön har minskat, vilket underlättar byggandet. Vi undrar om dagisbarnen tycker det ska bli roligt att vara i samma byggnad som vi. Det är de nu också, men vi ser inte varandra så ofta. Vi kommer säkert att träffa dem oftare i Askers då de är i matsalen, gymnastiksalen eller i biblioteket. Dagisbarnen kommer att ha en egen gård som är trygg och säker för dem och där det finns sandlådor, leksaker och annat som passar yngre barn. Vi ska vara snälla och trevliga mot dagisbarnen och inte lära dem saker man inte får göra. Hur tror du att dagisbarnen kommer att trivas i Askers?

Askers framskrider. Då byggnaden är färdig kommer vi att få träffa dagisbarnen oftare.


18.03.2021 / Hanna Rönnblom

Vi vill att de vuxna som jobbar i vår skola är trevliga, snälla, roliga och rättvisa. Lärarna ska förklara tydligt så att alla barn förstår. Men, lärarna ska också ge arbetsro och inte prata för mycket. De vuxna ska inte skrika och de ska berömma om man gör något bra. Man ska kunna lita på sina lärare. Lärarna ska ge alla en chans att svara. Läraren ska följa med om någon behöver hjälp. Den vuxne ska vara hjälpsam och hjälpa eleven enskilt om det behövs.

Vi gillar att jobba i par och i grupper. Vi tycker det är viktigt med rättvis och lika bedömning. Vi vill visa vad vi kan på olika sätt. Vi elever önskar att få vara med och bestämma vad vi gör i skolan. Elevrådet är bra för där får eleverna komma med idéer och bestämma. Hur tycker du att en lärare ska vara?

Byggandet fortskrider och våra tankar förs till hur vi vill ha det i vår skola.

12.03.2021 / Hanna Rönnblom

Det nya verksamhetscentret har fått sitt namn. Namnet är Askers eftersom Askersgården fanns där tidigare. Bland de som valde namnet var också elever från båda skolorna. Från Svartå skola var Emma med. Vi tycker namnet Askers är bra för då hålls det gamla kvar. Namnet är också bra för det är lätt att säga och att skriva. Dessutom låter namnet fint på både svenska och finska. Askers får oss att tänka på gamla bibban, askar, aska och åska. Vad tycker du om namnet Askers och vad får det dig att tänka på?

Här växer verksamhetscentret Askers fram.

4.03.2021 / Hanna Rönnblom

Igår var det en lastbil med en lyftkransmanick vid bygget. Den var jätte-hög! Den nya skolan blir ändå i en våning, men åtminstone i gymnastiksalen blir det högt till tak. Det är bra att byggnaden blir i en plan för då kommer man snabbt ut om det brinner. Det blir inte heller så mycket ljud som om man springer i trappor. För barn och vuxna som är skadade eller rörelsehindrade är det bättre då allt är i samma våning.

Vi skickade för en tid sedan en film, i vilken vi berättade om oss själva, åt eleverna i Mustion koulu. Idag fick vi se en film som de skickat åt oss. Det var roligt att se dem och att få höra vad de heter. Vi märkte att många av dem har samma hobbyn som vi. Till en början blir det pirrigt att vara i samma hus och på samma gård som de. Men, vi lär säkert känna varandra efter några veckor. Hur tror du att skolan kommer att se ut och hurdana elever kommer där att gå?

Den höga maskinen fick oss att tänka på hur hög byggnaden ska bli.


18.02.2021 / Hanna Rönnblom

Under den gångna veckan har det kommit många stora jordhögar på byggplatsen. Det är mycket vitt och aningen brunt där. Undrar vilka färger vi kommer att ha inne i vår nya skola? Blir det gult, grått, vitt, beige, blått, rosa, grönt eller rött? Vi hoppas att dit kommer roliga och ljusa färger. Vi vill att vår skola blir modernt inredd med bord istället för pulpeter och sköna stolar. Det skulle vara bra med ett eget skåp där man kunde ha sina saker. Vi vill gärna ha ett mjukt golv som är skönt att gå på och som gör att det är tystare i klassrummet. Säckstolar, gardiner och växter skulle passa bra. Har du idéer till inredningen av vår skola? Imorgon ska vi bli intervjuade i radio angående nya skolan. Det är jätte-spännande!

Idag är det vitt och brunt där nya skolan byggs. Vi hoppas på glada färger i den nya skolan.


11.02.2021 / Hanna Rönnblom

De bygger och gräver fastän det är 20 köldgrader. Byggplatsen har förändrats för det har kommit rör och fler gropar. Det är viktigt att grunden till byggnaden görs ordentligt. Lika viktigt är att grunden till hur vi har det i skolan görs bra. Vi vill att vår nya skola blir trevlig, trygg, lärorik, motiverande, kul och cool. Hur vill du att den nya skolan ska bli?


6.02.2021 / Hanna Rönnblom

Här kommer vår nya skola att byggas. Vi ska börja där på hösten 2022. Då går vi i åk 5 och 6. Dit flyttar också Mustion koulu, svensk- och finskpråkiga daghemmet och förskolan, biblioteket, rådgivningen och ungdomsverksamheten.

Vi väntar på att få se gymnastiksalen och klassrummen. Egentligen väntar vi på att få se hela den nya skolan! Den kommer säkert att bli stor, fin och där kommer att vara mycket människor. Vad tror du?

Det jobbas för fullt på tomten där nya skolan ska byggas.